torsdag 1. desember 2011

TELEGRAFISTEN AV HAMSUN

Fortellingen er i en liten bygd på nordlandskysten rundt 1800-1900. Her møter vi drømmeren og oppfinneren Ove Rolandsen  en tidløs eventyrer,  full av lidenskap og livslyst. Ove Rolandsen oppfinner et nytt og forbedra type fiskelim som han skal bli rik av, slik at han kan gifte seg med Macks datter, Elise. Elise går inn i et ekteskap med kaptein, fordi det kan hjelpe faren med videre forretninger. Mack føler at hele sitt imperium er trua. Folk på gården er i ferd med å miste respekten for ham, og det haster med å besette formuen og makta. Rundt disse tre sentrale skikkelsene forgår det et yrende liv av fiskere, tjenestefolk, handelsmenn og geistlige gir mye jobb for presten. Jomfru Van Loos ser i Rolandsen en framtidig ektemann, mens prestefrua opplever en siste glimt av lidenskap sammen med Rolandsen før hun dra av sted.
Ove Rolandsen har det tøft økonomisk, og får ikke lån hos direktør Mack. Ove har funnet opp er nytt og bedre fiskelim enn det Mack lager, og trenger penger til testing av fiskelimet. Ove sjarmerer også Mack sin datter, Elise Mack, og det fører til frustrasjon. Da den nye presten og prestefrua kom til bygda, er Ove Rolandsen full, og tar helt av. Ove Rolandsen er en eventyrfigur full av livslyst og lidenskap. Da Mack sin livsforsikring og 200 daler blir tatt av en røver midt på natta, utlover Mack en penge sum på 400 daler til den som finner røveren. Ove lyver og sier det var han, dermed får han 400 daler. For disse pengene sender Ove fiskelimet til testing i Berlin. På slutten av filmen får Ove meldinga fra Berlin at fiskelimet hans er bra, da drar han til Mack og gir han et 24 timers tilbud som ender med at de inngår en avtale om at de to kan drive fiskelimfabrikken sammen, med Rolandsen sin nye og bedre fiskelim.
Er telegrafisten en typisk Hamsun fortelling?
Telegrafisten er en typisk Hamsun fortelling fordi han tar med karakterer i fortellingene som skiller seg ut fra andre fortellinger. Karakterene i fortellingene hans bemerker seg med spesielle trekk, og de gjør spesielle ting som for eksempel i Svermer der han drar på en øy og blir der par dager og spiser råfisk. Det at det er seler han snakker med gjør det hele litt spesielt. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar